Kolumni

AIRSOFTAAJIEN STEREOTYPIOITA

Aluksi kerrottakoon tämän tekstin tähtäävän vain ja ainoastaan viihdearvoon. Siitä huolimatta teksti kertoo osittain myös siitä, mitä kaikkea ihmiset airsoftista hakevat. Tunnistatko itsesi tai kavereitasi joukosta?

SA-INT jermu

Tämä tyyppi ei ole nähtävästi vieläkään toipunut p-kaudesta (=alokaskausi armeijassa). Kun muut pelaajat haluaisivat toteuttaa omia taktiikoitaan omalla tavallaan, kuuluu tämän pelaajan suusta erityisesti nuorempia pelaajia ihmetyttäviä käskyjä kuten "avoriviin" ja radioviesteissä tyyppi tunnetaan "Aarne-Berttana". Varustuksena on mitä todennäköisemmin m/91 ja mustaksi maalattu AK, joka on yritetty saada näyttämään mahdollisimman paljon "RK:lta".

The most tactical SWAT-wannabe

Polvisuojat, kypärä ja taktiset liivit. Say no more. Varusteethan kunnon operaattorin tekevät. Erityisesti CQB-ympäristöissä näitä tyyppejä tapaa useamman hengen ryhminä. Pirullisia vastustajia. Erityisesti replika-luotiliiveillä varustetut yksilöt ovat todella vaikeasti eliminoitavia - ne kun eivät yhdestä tai kahdestakaan laakista välttämättä lakoa. Samalla puolella näiden kanssa pelatessa toiminnan "taktisuuden" huomaa erityisesti käsimerkeistä. "Mene kävelyttämään mun koira kello viideltä? Mitä ihmettä sä viitot?" - käsimerkkeihin perehtymättömät pelaajat ovat swat-miesten kanssa toimiessa ihan ulkona.

WW2- ja Vietnam-retroilijat

Joskus pelialueella kävellessä luulee joutuneensa jonkin sortin aikavääristymään. Pelialue näyttääkin lähinnä Normandian Omaha Beachilta tai Saigonin laitamilta ainakin siellä kävelevien tyyppien perusteella. Retroilijoilla on myös merkillinen taipumus pelata tehopelaajan silmin lähes pelikelvottomilla "antiikkiaseilla" (lue: M1 Carbine, M1 Garand jne.), joissa on olematon lipaskapasiteetti ja joista puuttuu niinkin tärkeä ominaisuus kuin sarjatuli.

Mr. Matrix a.k.a. Akimbo Man

Joku sekoitti samaan ämpäriin kaksi pistoolia, pitkän mustan nahkatakin ja parkourin. Tuloksena oli akimbona (=kaksikätisesti) ampuva Mr. Matrix. Verrattuna siihen kärrynpyörien, volttien ja ukemien lukumäärään, joita tyyppi heittää pelikentällä, pysyy nahkapoplari kuin ihmeen kaupalla puhtaana paskasta. Aseistuksena kolme kirjainta: GBB. Myös trilogiasta tuttu luotien väistely tuntuu onnistuvan - ainakin airsoftissa tavattavien lähtönopeuksien ollessa kyseessä. Ainut keino tyypin eliminoimiseksi tuntuukin olevan GBB Beretalla ampuminen point-blank -etäisyydeltä lausuen samalla maagiset sanat "Dodge this".

Kustomoija

Ostetaan softispyssy kaupasta. Eihän tässä vielä mitään erikoista vaan siinä, että kuukauden kuluttua samaa pyssyä ei enää entiseksi tunnista. Kustomoijan tavoitteena tuntuukin olevan hyvän maun rajojen ja kaikkien estetiikan lakien totaalinen rikkominen yhdistelemällä eri aseiden osia toisiinsa ja lisäämällä niihin karmeannäköisiä itseveistettyjä puutukkeja. Toivottavasti tyyppi ei kiinnostu esim. geneettisestä lääketieteestä.

Kilpapelaaja

Taustalla saattaa olla mielenkiinto väärään lajiin, paintball olisi voinut olla tyypille sopivampi. Ai, miten niin? No kun tyyppi kirjaa jokaisen pelin jälkeen muistiin omat "tapponsa" ja "kuolemansa". Ja jos pelipäivän loputtua saldo ei ole reilusti plussan puolella, niin sen saavat kuulla samalla puolella pelanneet ankarana de-briefinä liian varovaisesta etenemisestä, varsin epätarkasta ammunnasta ja täysin olemattomasta ryhmätyöstä. Aseen ulkonäöllä ei ole kilpapelaajalle suurta väliä, pääasia että se on helppo käsitellä, kevyt ja tehokas. Näin ollen aseen rungon ulkopuolella törröttävät ylipitkät tarkkuuspiiput ja aseen kylkeen teipatut tehoakut eivät ole mikään harvinainen näky tyypin aseistuksessa. Riittämätön lipaskapasiteetti, tuo regulippaiden pahin puute, eliminoidaan tehokkaasti hicappia käyttämällä. Jos dopingista olisi jotain merkittävää hyötyä airsoftissa, vetäisi tyyppi jo aineita suoniinsa.

Varustehuora

Varustehuora on off-gamella kuin kotonaan. Tyypin offaritarinat liittyvät useimmiten siihen, että "taas on mulle tulossa Hong Kongin Weksistä vähintäänkin rekan perävaunullinen uusia aseita ja taktisia laitteita". Varustehuoran ase onkin yleensä koristeltu paremmin kuin monen perheen joulukuusi. Löytyy RIS-kiskoa, punapistettä, Mag-pulia, taktisia valaisimia, metallirunkoa, virityssarjaa, äänenvaimenninta, laseryksikköä, kranaatinheitintä ja kolmipistehihnoja. Vaatetuksena kulloisenkin airsoft-muodin mukainen maastopuku (mieluiten ripstoppina tietenkin) ja läjä liikkumista hankaloittavia kalliita taktisia rensseleitä. Ostanut mitä todennäköisemmin myös Blackhawkin taktiset liivit jo silloin kuin ne vielä maksoivat Nemessä rapeat 1 390 mk.

Konkari

Ollut mukana skenessä jo 90-luvulla. Tietää mitä olivat Impact Store, Kerho Ukkonen ja HYLSY. Käynyt mahdollisesti Jyväskylän SAR-peleissä ja muistaa kartanon Yökyöpelit. Ihmettelee nykyistä skenen huimaa kasvuvauhtia ja uusia ase- ja varusteinnovaatioita. Erittäin harvinainen kentällä, sillä keskivertopelaajan "airsoft-ura" kestää yleensä korkeintaan sen viitisen vuotta.

Nyyppä eli keltanokka

Uusi tulokas. Koettelee usein kokeneempien pelaajien hermoja ikuisuuskysymyksillä tyyliin "Mikä on paras Maruin sähköase?" ja "Kannattaako aseen virittäminen?". Varustautunut yleensä halvalla kertaviritteisellä pyssyllä ja lainatulla Sansein verkkomaskilla. Tavataan pelikentällä huutamasta raskaammin aseistautuneita pelaajia hätiin, kun omassa aseessa ei riitä potkua sinne viidenkymmenen metrin päähän, jossa se snipu istuu. Aiheuttavat satunnaisesti myös PELI SEIS! -huutoja sooloilessaan kentällä Adidas-verkkareissa ja muissa "siviilireleissä". Päättää harrastuksen jatkamisesta yleensä siltä pohjalta, että kuinka kovaa ja kivuliaasti on tullut osumaa ensimmäisessä pelissä.

Von Clausewitz

Taktiikka- ja strategiaässä. Tai ainakin luulee olevansa. Väsää erinäköisiä skenaarioita pelaajien iloksi ja suruksi. Ei ymmärrä minkä takia softaajista koottu kuuden hengen "eliitti Delta-tiimi" ei pystykkään tekemään selvää vastapuolella pelaavien "terroristien" 60:stä pelaajasta ja samalla pelastamaan panttivankeja ilman ainuttakaan miestappiota. Piirtelee myös pelin alussa kartalle loistavia strategisia kuvioita, jotka itse pelitilanteessa vuotavat kuin panssarilaiva Bismarck.

Hinta- ja laatutietoinen

Tälle pelaajalle, jota myös köyhäksikin voi kutsua, ei Jumala ole suonut "pappa betalar" tyylistä avokätistä sponsorointia. Siksi coolit taktiset releet ovatkin jääneet kaupan hyllylle ja varustuksena on lähinnä budjettikamaa. Itse pelaaminen hoituu tehokkaalla kertaviritteisellä kuulanviskaajalla tyyliin SPAS-12, VSR-10 tai CA 870, ja jokainen aseesta ammuttu kuula lasketaan (euroissa ja senteissä). Tärkein tunnusluku tyypille onkin eliminoitujen vastustajien lukumäärä jaettuna ammuttujen laukausten lukumäärällä. Tehokkuus ja taloudellisuus ennen kaikkea!

Realistinen eläytyjä

Eläytymispainotteinen airsoft-peli on seikkailuista suurin! Tyyppi heittäytyy jopa tavallisissa viikonloppupeleissä osuman saatuaan maahan ja kituu vaadittavat 2 minuuttia, vaikka pelkkä käden nostaminen ja kävely off-gamelle riittäisivät. Huutaa kahden metrin paksuisen tiheän pusikon takana kykkiville omille kurkku suorana, että "Hakekaa parempaa suojaa, ne ampuu siitä lävitte 7.62 millisillä!". Täyttänyt kaikki tetsarin taskunsa STAR:in "realistisilla" 30 kuulan lippailla ja teipannut oman veriryhmänsä molempiin maihareihin. Valmis matkustamaan vaikka toiselle puolen Suomea, kunhan siellä vaan on kunnon MilSimiä tiedossa. Vihaa hicapin omistajia sekä pelaajia, jotka yhdistelevät venäläisiä ja NATO-kamoja varustuksessaan vailla mitään tyylitajua.

Chairsoftaaja

Kamaa on kaapissa vaikka millä mitalla ja foorumeillakin käydään jauhamassa airsoftiin liittyvistä asioista, joskus jopa useiden tuhansien merkkien pituisilla kirjoituksilla. Itse pelipaikalle siirtyminen vaan ei tahdo luonnistua millään. Näin ollen "softaaminen" hoidetaankin kätevästi omasta tuolista käsin tietokoneen ja internetin välityksellä. Korvikkeena voivat toimia esim. Operation Flashpoint, Counter-Strike tai Battlefield 2 - luonnollisesti muiden (ch)airsoftaajien kanssa pelattuna. Jos ja kun peleihin jaksaa vaivautua, niin silloin kyseessä on jokin suuri spektaakkeli, jossa varmasti riittää ammuttavaa ja kanssa-ampujia. Viikonloppupeleihin ei jaksa vaivautua, varsinkin jos on kylmä ja lunta maassa.

Sisäpiiriläinen

Leirijakojen ja kuppikuntien ammattilainen. Softaajien eliittiä - ainakin omasta mielestään. Tavataan pienissä, varsin sisäänpäin lämpiävissä piireissä ja kummallisissa irc-yhteisöissä, jotka ovat usein invite_only. Syrjii ja karsastaa eritoten uusia tulokkaita ja heidän kysymyksiään sekä pelaajia, jotka eivät pelaa airsoftia "my way". Herjaa kokemattomia pelaajia ja karkottaa näin heidät pois. Ehdottomasti suurin este minkä tahansa paikkakunnan tai alueen airsoft-toiminnan kehittämiselle ja laajenemiselle. Useimmiten iältään alaikäinen, aikuiset eivät tällaiseen sorru, eiväthän?

Puuhamies

Miettii ja toteuttaa erilaisia hankkeita, joilla harrastusta pystyy monipuolistamaan ja harrastajien määrää kasvattamaan. Hyörivät yleensä (rekisteröidyissä) yhdistyksissä, joissa etuliitteenä on paikan tai alueen nimi ja lopussa liite -soft. Hankkivat lupia uusille alueille ja järjestävät normaaleihin viikonloppupeleihin vaihtelua tuovia isompia skenaarioita. Tällaista kaivattua pioneerihenkeä löytyy virtuaalisessa muodossa myös airsoft-sivustojen ylläpitäjistä niin kotimaasta kuin ulkomailtakin (erityismainintoina Juoksuhauta.net ja Arniesairsoft.co.uk).


> Kolumnit


Yhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!