FAQ
Aiheet

1. Sivustoon liittyvät kysymykset
2. Aloittelijat
3. Muita airsoftiin liittyviä kysymyksiä


Juoksuhauta

Mikä Juoksuhauta.net on?

Juoksuhauta.net on harrastajaporukalla ylläpidetty yleinen suomalainen airsoft-portaali. Tarkoituksenamme on tarjota kunnollista ja tutkittua tietoa kaikesta mikä liittyy airsoftiin. Huhuihin ja musta tuntuu -tason juttuihin sortumista pyrimme välttämään kaikin keinoin. Artikkeleiden lisäksi sivustolta löytyy yleishyödyllisiä toimintoja kuten keskustelulauta, kauppapaikka käytetyille tarvikkeille, asiaankuuluvia linkkejä, uutisia ym. Sivusto on toiminut vuodesta 2002, ja sitä kehitetään sitä mukaa kuin tekijöillä aikaa riittää. Sivusto on täysin ei-kaupallinen ja kaikki palvelut ilmaisia.


Miksi rekisteröinnissä kysytään osoite- ja puhelintietoja?

Rekisteröitymiseen emme edellytä muuta kuin rehellisyyden osoituksena etu- ja sukunimen, paikkakunnan sekä luonnollisesti sähköpostiosoitteen. Julkisesti näkyvän sähköpostiosoitteen voi lisäksi valita erikseen jos tahtoo varmistaa ettei osoitetta kerätä sivuilta roskapostilistoille. Täysin anonyymeja rekisteröitymisiä emme kuitenkaan hyväksy, tahdomme välttää nimettömien käyttäjien pelleilyt foorumilla yms.

Lisäksi syntymäaika ainakin vuoden tarkkuudella tarjoaisi ihan kiintoisaa tietoa airsoft-harrastajien ikäjakaumasta noin yleensä. Muitakin tietoja saa toki laittaa oman harkinnan mukaan.


Miten voin selata kaikkia kauppapaikan ilmoituksia?

Jätä tyhjä haku, eli valitse "kaikki" mutta älä kirjoita hakukenttään tai hintapyyntöön mitään.


Miksi ilmoitukseni kauppapaikalla vanhenee kahdessa viikossa?

Ilmoitukset vanhenevat ajallaan siksi, että moni käyttäjä ei valitettavasti huomaa poistaa ilmoitustaan vaikka se ei enää olisikaan voimassa. Pitemmän ajan kuluessa tällaisia "turhia" ilmoituksia kertyy häiritsevän paljon, mikä tuhlaa muiden kauppapaikan käyttäjien aikaa. Vanhentuneen ilmoituksen voit toki ottaa uudestaan käyttöön, tästä enemmän kauppapaikan ohjesivulla.


Miksi myös osto- ja vaihtoilmoituksissa kysytään hintaa?

Teknisistä syistä lomake on kaikissa ilmoituksissa sama. Muiden kuin myynti-ilmoitusten tapauksessa hinnan kohdalle ei luonnollisesti tarvitse merkitä mitään, mutta se voi toisaalta kuvata esim. mahdollista välirahaa tai vastaavaa.


Aloittelijat

Mitä tarvitsen aloittaakseni?

Kiinnostuneen kannattaa ensin etsiä lähialueelta joku peliporukka, ja kysellä jos saisi aseen ja suojalasit lainaksi kokeilua varten. Kun omien varusteiden hankkiminen tulee ajankohtaiseksi, aluksi tarvitsee hankkia vain kunnolliset suojalasit ja ase (sekä kuulia, kaasua tai akku tilanteesta riippuen). Luonnollisesti myös sopivat vaatteet metsässä rämpimiseen sekä kunnon kengät on hyvä olla. Suosittuja ovat esimerkiksi ylijäämämyymälöistä löytyvät armeijoiden varusteet, jotka kestävät hyvin käyttöä, sopivat muutenkin tarkoitukseen ja ovat suht halpoja. Sille, mitä muita varusteita lopulta voi hankkia, ei ole juuri mitään rajaa - kantolaitteet, radiot, lisälippaat, vara-aseet yms. nielevät varmasti niin paljon rahaa kuin vaan kehtaa käyttää. Alkuun pääsee kuitenkin vähällä.


Mitkä ovat hyvät silmäsuojat?

Silmäsuojien tulee täyttää muutama kriteeri. Ensinnäkin linssin tai verkon tulee luonnollisesti kestää jälkiä jättämättä kovin mahdollinen isku minkä airsoft-kuula (viritetystäkin aseesta, yli 3 jouleen, tai ~200 m/s, asti) voi antaa, ja enemmänkin. Toiseksi niiden tulee sopia tiiviisti naamalle eli peittää silmät joka suunnasta ja kolmanneksi pysyä päässä kovassakin menossa. Suojuksia, jotka täyttävät nämä kriteerit ovat mm. Sansein verkkomaskit SG-5 ja SWG-3, käytännössä kaikki paintball-maskit sekä ns. taktiseen käyttöön (poliiseille, armeijalle) suunnitellut suojalasit (Bollé, ESS) tai vaikkapa intistä tuttu Kemiran kaasunaamari. Suojuksia, jotka eivät kelpaa ovat mm. ampujanlasit (eivät peitä silmiä tiiviisti), rautakaupan suojalasit tai ns. kemianluokan lasit (eivät vain kestä) sekä kaikki aurinko- tai laskettelulasit (edes Bollén valmistamat). Lisäksi on syytä suojata hampaansa jollakin tavalla, joko maskilla tai erillisillä hammassuojilla. Jo halpakin käsiviritteinen pistooli riittää todistetusti murtamaan hampaita.


Missä airsoftia pelataan?

Missä hyvänsä sopivalla alueella, kunhan on lupa omistajalta. Metsät ovat yleisiä, autiotalot yms. luonnollisesti tuovat mukavaa vaihtelua alueeseen. Paikallisilta tiimeiltä voi tiedustella missä ja milloin omalla alueella pelataan. Tavallisten lyhyiden pelien ohella on myös isoja, järjestettyjä pelejä. Näistä ns. skenaariopeleistä voi lukea kuvauksia reportaasit-osastoltamme.


Miten tiimiin liitytään tai perustetaan uusi tiimi?

Airsoft-tiimit eivät ole mitenkään virallisia tai erityisen järjestäytyneitä, vaan yleensä kaveriporukoita. Jotkut tiimit ottavat uusia jäseniä, jotkut eivät. Tiimin perustaminen onnistuu muutaman harrastajatoverin kanssa ilman sen ihmeempiä. Tietenkään mihinkään tiimiin ei ylipäänsä tarvitse kuulua voidakseen harrastaa lajia.


Mitä eroa on sähkö- kaasu- ja jousiaseilla?

Toimintaperiaate. Kaikki airsoft-aseet laittavat kuulan liikkeelle paine-erolla, mutta tapa jolla ero luodaan vaihtelee. Jousi- tai oikeammin käsiviritteiset aseet toimivat perinteisen ilmakiväärin tapaan, kokoon puristettu jousi vapautetaan ja sylinteri-mäntäjärjestelmä puhaltaa kuulan piipusta. Sähköase toimii aivan samoin, mutta toiminta on automatisoitu sähkömoottorin ja rattaiden välityksellä mahdollistaen automaattisen virityksen.

Kaasuaseissa käytetään valmiiksi paineistettua nestekaasua (erilaisia seoksia) tai jopa paineilmaa. Kaasuaseita on kahdenlaisia, blowback-toiminnolla varustettuja ja sitten sellaisia joissa ko. toimintoa ei ole. Blowback matkii hyvinkin tarkasti oikeiden aseiden toimintaperiaatetta, paine vain ei tule ruutikaasusta. Ei-blowback-aseet ovat yksinkertaisempia, ne eivät ole itselataavia.

Sähköaseet ovat normaalisti konepistooleja tai rynnäkkökivääreitä, sillä moottorikoneisto ei mahdu kovin pieniin tai muuten hankalan mallisiin aseisiin. Haulikot ja kiväärit sekä halvemmat pistoolit ovat usein käsiviritteisiä. Kaasuaseita löytyy kaikenmallisina, mutta yleisimpiä ovat pistoolit ja pienehköt konepistoolit. Kaasuaseet (eritoten blowbackit) vaativat sähkö- ja käsiviritteisiä aseita huomattavasti enemmän huoltoa (puhdistamista ja voitelua), eivätkä toimi hyvin kylmällä säällä (paineilma poislukien). Sähköaseet ovat helppohuoltoisia ja halpoja käyttää, realismista (moottorin surina ym.) tinkien. Sähkötoimiset EBB-pistoolit ja muut "mini" sähköaseet kannattaa kiertää kaukaa.


Mikä on hop-up?

Hop-up on järjestelmä joka antaa airsoft-kuulalle takakierteen, jolla kuulalle saadaan nostetta ja siten suorempi lentorata. Käytännössä "hoppi" on kumitalla, joka neppaa kuulalle kierteen piipun alkupäässä. Hoppi voi olla joko kiinteä (fixed), jolloin se on suunniteltu toimimaan ensisijaisesti tietynpainoisilla kuulilla, tai säädettävä (adjustable), jota voi säätää erilaisille kuulille. Alitehoinenkin hoppi on kuitenkin parempi kuin ei hoppia lainkaan. Kaiken kaikkiaan hoppi on hyvä olla aseessa kuin aseessa.


Mitä ovat hi-cap-lippaat? Ovatko ne hyviä?

Hi-cap-lippaat (tunnetaan myös nimellä skirmish-lippaat) ovat nimensä mukaisesti lippaita joihin mahtuu huomattavasti tavallista enemmän kuulia. Siinä missä normaalissa (sähköaseen) lippaassa on yksi kuulakanava ja pitkä jousi joka työntää kuulia lippaasta ulos, hi-cap-lippaassa on iso säiliö irtokuulille sekä kierrevieterillä toimiva koneisto, joka rattaan avulla työntää kuulia lyhyttä kuulakanavaa pitkin ulos. Vieteri täytyy virittää lippaan täyttämisen jälkeen pohjassa olevalla rullalla, eikä täyteen vireeseen vedetty vieteri välttämättä riitä kaikkien kuulien syöttämiseen. Lisäksi puolillaan oleva lipas pitää ääntä irtokuulien kolistessa säiliössä.

Hi-cap-lippaissa ei ole suuremman kapasiteetin lisäksi mitään etuja normaaleihin nähden, ne ovat oikeastaan epäluotettavampia. Suomen airsoft-piireissä niistä ei juurikaan pidetä epärealistisuuden takia, eihän oikeidenkaan aseiden lippaissa ole satoja, vaan muutamia kymmeniä ammuksia kerrallaan.


Mikä on paras sähköase?

Tehon puolesta kaikki (vakio-Maruit) ovat samalla viivalla, tarkkuudessa kaikkein lyhytpiippuisimmat (kuten MP5k) häviävät ehkä hieman. Käytännön eroa suorituskyvyssä ei kuitenkaan ole. Muilta ominaisuuksiltaan aseet sen sijaan vaihtelevat jonkin verran. FA-MAS:in muovinen runko ei miellytä useimpia ja pitkien "amerikkalaisten" aseiden ongelmana on piipun notkuminen. MP5-sarjan rungoissa on heikko kohta rungon ja etuosan liitoksessa (useita katkenneita aseita, myös metallirunkoisia), eikä G3-sarjasta tuttua ulkopiippua ole rakennetta tukemassa. Myös hopin käytännöllisyys vaihtelee, esimerkiksi G3- tai AUG-tyyppinen rulla on mukavampi ratkaisu kuin MP5-sarjan vipu.

Rakenteeltaan luotettavia aseita ovat ainakin AK-47, P90 ja G36C, mutta kaikkien mallien kanssa kyllä elää. Lisäksi viritys- ja metalliosia on saatavilla useimpiin malleihin. Käytännössä siis valinta on lähinnä ostajan, kannattaa ostaa se mikä sopii käteen ja miellyttää silmää. On toki myös muita kuin Maruin valmistamia sähköaseita, kannattaa lueskella arvosteluja kiinnostavista malleista.


Mistä löytäisin enemmän tietoa airsoftista?

Internet on pullollaan airsoftiin liittyvää juttua. Esimerkiksi haku Googlessa sanalla airsoft, plus ehkä joku tarkentava lisäys auttaa alkuun. Lajin alkuperästä johtuen moni sivusto on tosin japanin- tai kiinankielellä. Lisäksi linkit -osastoltamme löytyy suht koht kattava, lajiteltu kokoelma linkkejä kuvauksineen. Lisäksi IRC-verkosta (Internet Relay Chat, reaaliaikainen "tsätti") löytyy lajiin liittyviä kanavia. Suomalaisten suosimissa IRCNet- ja QuakeNet-verkoissa on molemmissa kanava #airsoft. Jos järjestelmä ei ole tuttu, alkuun pääsee vaikkapa näillä ohjeilla.


Airsoft yleensä

Mitä eri mechabox-versiot ovat? Mikä niistä on paras?

Maruin suunnittelemissa sähköaseissa koneisto (rattaat, jousi, sylinteri ym.) on koottu erillisen "rataslaatikon", mechaboxin, sisään. Järjestelyn avulla ase on mahdollista purkaa huoltoa tms. varten osiin ilman että itse koneistoon (joka vaatii vain harvoin huoltoa) tarvitsee koskea. Olisi tietysti kätevintä jos rataslaatikko olisi kaikissa malleissa täysin samanlainen, mutta aseiden laajalti vaihtelevan ulkomuodon vuoksi tämä ei onnistu. Siksi laatikosta on olemassa erilaisia versioita, vaikka sisällä olevat osat ovatkin hyvin samankaltaisia, jopa samoja.

Yleisimmät laatikot ovat versiot kaksi ja kolme, joita löytyy mm. MP5(k), G3(6), M16, M4, AK -sarjoista. Ykkösversio on käytössä vain FA-MAS:issa, nelonen ainoastaan PSG-1:ssä ja nelosta myöhemmät versiot Maruin uudemmissa aseissa kuten UZI, Thompson ja P90. Periaatteessa kaikki laatikot toimivat yhtä hyvin, tosin versiolla kaksi on vahva maine virityksiä huonosti kestävänä. Kakkoslaatikon saa kuitenkin kotikonstein kestämään miltei mitkä viritykset hyvänsä, ohjeet löytyvät artikkelit -sivultamme. UZI:n laatikko on varsin omintakeinen, mutta sinänsä toimiva. Viritysmahdollisuudet ovat kuitenkin vähäiset. Uusia laatikoita tulee uusien asemallien mukana jatkuvasti lisää.


Onko AEG:n mechan purkaminen tai kokoaminen vaikeaa?

Lyhyesti vastattuna ei ole. Sopivaa ruuvimeisseliä kummempaa työkalua ei yleensä tarvita. Viritysosien asentaminen on kuitenkin puuhaa, jossa on syytä tietää mitä tekee. Parhaiten homman oppii vain rohkeasti yrittämällä, mutta alkuun pääsemiseksi hyvät ohjeet tai asiantuntevan kaverin avustus on hyödyksi. Niin kauan kun on huolellinen eli ei hukkaa tai riko yhtään osaa, on koneisto aina mahdollista koota.


Mitä tarkoittavat "M100", "M120" tai "200%"?

Aseiden viritystasoja. Systeman järjestelmässä M100 tarkoittaa 100m/s lähtönopeutta 0,20 gramman kuulalla 30 cm piipusta. M120 vastaavasti 120 metriä sekuntissa samalla järjestelyllä. Prosenttilukemat sen sijaan ovat verrannollisia tehoja vakiojouseen nähden ja riippuvat vertailussa käytettävästä vakiojousesta. HUOM, esim. 200% _ei_ siis tarkoita kaksinkertaista lähtönopeutta, vaan tehoa. Tarkempaa tietoa artikkelit -osiomme fysiikkaa-artikkelista.


Mitä kuulia kannattaa käyttää?

Riippuu aseesta. Normaalin kaasuaseen tai vakiosähkön kanssa hyvälaatuiset kuulat väliltä 0,20 ... 0,25 grammaa käyvät hyvin. Raskaammat kuulat ovat tietysti vähän kalliimpia, mutta toisaalta myös tarkempia - tuuli ei tartu niin pahasti. 0,25 gramman kuulat palvelevat vielä M120-tasolle asti, mutta siinä ja erityisesti vielä tehokkaammissa on syytä jo harkita raskaampien kuulien käyttöä tehon hyödyntämiseksi. 0,36 ja 0,43 gramman kuulat tulevat käytännössä esiin vasta raskaasti viritettyjen tarkkuuskiväärien yhteydessä. Artikkelit -osion fysiikkajutusta löytyy lisää tietoa aiheesta. Laatu on käytännössä kaikissa airsoft-liikkeissä myytävissä kuulalaaduissa (Marui, Excel, Power Bees, Sekito) vähintäänkin riittävä. 0,12 gramman tai vieläkin kevyempiin kuuliin ei kannata kajota.


Mitä ovat tracer-kuulat? Tai valojuovaliitin?

Tracer-kuulat on tehty materiaalista joka loistaa pimeässä, kun sitä on ensin valaistu. Pimeällä ammuttaessa tällainen kuula näkyy valojuovana ilmassa. Jotta kuulat loistaisivat kunnolla, on ne valaistava juuri ennen ilmalentoa. Tämän hoitaa valojuovaliitin (engl. tracer). Laite kiinnitetään äänenvaimentimen tavoin piipun suulle ja muistuttaakin ulkoisesti sellaista. Sisällä on kuitenkin pieni salamavalo sekä valokenno. Aina kun kuula menee putken läpi, valokenno reagoi ja laukaisee salaman. Lyhyt mutta voimakas valonpurkaus valaisee kuulan oikein kirkkaaksi.


Mitä on Green Gas? Onko muita kaasutyyppejä?

Alunperin useimmat kaasuaseet on suunniteltu käyttämään Maruin (tai muiden valmistajien vastaavaa) kaasua. Green Gasissa on suurempi paine, ts. se on tehokkaampaa. Suurin osa asemalleista toimii Green Gasilla mukisematta, mutta jotkut eivät sitä kunnolla kestä (kts. artikkeleista TMP:n lukkobufferi). Erilaisia kaasuja on kaupoissa monenlaisia ja kannattaakin melkein paikan päällä kysellä kunkin laadun ominaisuuksista.


Mikä on tarkkuuspiippu? Entä rihlattu tarkkuuspiippu?

Tarkkuuspiippu on nimensä mukaisesti normaalia messinkipiippua tarkemmin tehty. Tarkkuuspiipun sisähalkaisija on siis pienempi (esimerkiksi 6,05mm Maruin noin 6,15mm sijaan) ja pinnoite on joissain malleissa parempi (sileämpi ja vähemmän herkästi naarmuuntuva). Tuloksena on luonnollisesti osumien pienempi hajonta kaikilla etäisyyksillä, sekä hieman parempi lähtönopeus paremman tiiviyden vuoksi. Tarkkuuspiippu on käytännössä aina hyvä ostos, sillä se ei edellytä mitään muuta kuin hyvälaatuisten kuulien käyttämistä (ja kaikkein halvimpia roskakuulia lukuunottamatta kuulien laatu on yleisesti ottaen riittävä). Tarkkuuspiippuja saa myös rihlattuina, mutta koska airsoft-kuula ei oikeasti pureudu rihloihin samaan tapaan kuin oikea luoti, hyöty on toistaiseksi jäänyt osoittamatta.


Minkälainen akku kannattaa hankkia? Voiko akun tehdä itse?

Akun tyyppi riippuu luonnollisesti aseen tyypistä ja sen viritystasosta. Liikkeiltä voi tarkistaa minkälainen akku johonkin tiettyyn aseeseen normaalisti sopii, useimpiin tosin saa mahtumaan isompiakin. Akun voi koota myös itse. Artikkelit-osastoltamme löytyy lisätietoa aiheeta..


Kauanko akkua pitää ladata?

Akusta ja laturista riippuen puolesta tunnista jopa yli vuorokauteen. Pikalaturi syöttää akkuun virtaa nopeammin, mutta toisaalta kuluttaa akkua myös enemmän. Laturin jännitteen tulee olla sopiva. Luonnollisesti myös kapasiteetiltaan suurempi akku latautuu kauemmin pienempään verrattuna. Paras laturi yleiskäyttöön on automaattinen Ansmann ACS410, mutta jos noin 60 euron hinta hirvittää on markkinoilla toki halvempiakin latureita. Sinänsä mikä hyvänsä sopivilla ominaisuuksilla varustettu laturi (vaikkapa vanha RC-auton laturi) kelpaa kunhan liitin on sopiva. Lisää tietoa löytyy artikkelit -osastoltamme akkuja käsittelevästä artikkelista.


Uskaltaako ulkomailta tilata? Mitä kustannuksia tulee?

Uskaltaa kyllä, tietyin varauksin. Jos tilauksen kanssa tulee jotain ongelmia, ei Suomen laki juuri voi auttaa. Siksi kannattaa pitäytyä hyviksi todetuissa ja turvallisissa liikkeissä. Esimerkiksi WarGameClub, Redwolf Airsoft ja Guns 'n Guys ovat palvelutasoltaan erinomaisia, pienestä kielikynnyksestä huolimatta. Tilaukset ovat poikkeuksetta tulleet perille ja mahdolliset ongelmatapaukset hoidettu mukisematta. Maksu suoritetaan yleensä tilisiirtona etukäteen, jonka jälkeen paketti lähtee kuriirin kyydissä Suomea kohti. Hintaan tulee postikulujen lisäksi lakisääteiset 22% arvonlisävero sekä noin 4% tullimaksu, yhteensä siis noin (1,22 x 1,04 = 1,2688) 27%. Tämän verran on syytä varautua maksamaan ylimääräistä. Yksittäisiä aseita tai osia ei yleensä hintansa puolesta kannata tilata ulkomailta, mutta harvinaisempien tavaroiden tai ison kimppatilauksen kanssa etu voi olla huomattavakin. On silti hyvä tukea myös suomalaisia airsoft-markkinoita, yleisempien tavaroiden hinnat ovat täälläkin nykyään suht siedettävällä tasolla.


Yhteisö

Et ole kirjautunut sisään.

Kirjaudu sisään
Rekisteröidy


Up!