Vuoden 2001 alusta lähtien on kemianluokka- ja ampujanlasien käyttö ollut harrastajien keskinäisellä päätöksellä kielletty Helsingin seudun viikoittaisissa peleissä sekä suuremmissa airsoft-tapahtumissa. Jos välttämättä haluat käyttää pelkkiä paintball- tai verkkolaseja, niin suosittelemme lämpimästi käyttämään Hylje™-maskia (ompele kommandopipon sisään suun kohdalle suoja) tai edes nyrkkeilystä ja jääkiekosta tuttuja hammassuojia.
Kaikki näkökenttäpiirrokset eivät perustu teknisiin tietoihin, koska niitä ei ole ollut saatavilla. Tällöin on tehty mahdollisimman tarkka arvio.
Näkökenttäpiirrokset voivat näyttää vähän erikoisilta, mutta niissä on kyse nimenomaan maskin tarjoamasta näkökentästä, ei niinkään siitä mitä ihminen eteenpäin katsoessaan näkee. Suuresta maskin näkökentästä on apua jos katsoo silmillään sivullepäin, vaikkei koko näkökenttä kerrallaan käytössä olisikaan.
Hinnat ovat suuntaa-antavia, Juoksuhauta ei takaa että tuotetta löytyy mistään tarkalleen mainittuun hintaan. Uudet hintatiedot löytyvät kauppojen hinnastoista.
Erityisesti nuoremmille, mutta usein muillekin harrastusta aloitteleville tulee mieleen säästää hieman rahaa ja ottaa silmäsuojiksi esimerkiksi laskettelulasit, muutaman euron k-rauta-suojalasit tai vaikkapa ampujanlasit. Mikään näistä vaihtoehdoista ei kuitenkaan ole hyväksyttävä, sillä em. varusteita ei ole tarkoitettu airsoft-käyttöön. Useimmiten jo itse linssi on riittämätön suojaamaan kuulien suorilta osumilta, tai sitten lasit eivät pysy riittävän tiiviisti tai tukevasti naamalla. Kuula voi tehdä vahinkoa myös jos se tulee sivulta tai takaa suojalasien sisäpuolelle.
*HOX*
Tällaisia laseja ei tule käyttää itse, tai hyväksyä kanssapelaajienkaan naamoilla.
*HOX*
Sansein ritilämaskin perusversio. Kasvoja suojaava osa vihreää muovia, silmiä suojaava osa samanväristä kumia ja musta metalliverkko. Hökötystä pitää päässä ohut, venyvä lenkki, aivan kuten isommassa versiossaan. Lenkillä on tapana löystyä, mutta pelin aikana sitä ei ole ollut tarvetta säätää.
Maski on hinta-laatusuhteessa uskomattoman hyvä, ja luultavimmin siksi Suomen käytetyin airsoft-maski. Huomattavin etu siinä on sen pieni koko, joka mahdollistaa tähtäimien käytön kaikissa kokeilemissani aseissa (Benelli M3, AK-47, M-16 A2, Steyr AUG SR, FA-MAS ja Sig 550). Hiukan tiellähän se on, mutta sen kestää, ottaen huomioon että aidot hampaat ovat loppujen lopuksi ihan tyylikäs juttu. Naamaa peittävä osa on pienuutensa lisäksi todella yksinkertainen ja ohutta, helposti leikattavaa muovia. Äärimmäisyyksiin pyrkivä voisi leikata poskista isot palat pois varmistaen näin käyttömukavuutensa täydellisesti suojaten silti kalliit hampaansa. Muovi on sen verran ohutta, että aivan läheltä tulleet osuvat kirpaisevat hiukan. Ohut muovi mahdollistaa myös muut, kaikennäköiset omatoimiset muuntelut.
Muotoilussa on myös heikkoutensa; maski suojaa tosiaan vain ja ainoastaan naaman, jättäen sopivan palan leukaakin näkyviin jotta siihen ainakin minä olen monta osumaa kerännyt. Maski ei myöskään suojaa korvia, joihin tuleva osuma on kipeä kuin mikäkin. Toisaalta kevyt muotoilu mahdollistaa perinteisen sotilaskypärän, esimerkiksi suomalaisen malli 62:n käytön. Kypärän kanssa maski painaa kuitenkin sen verran otsaa että siihen tulee kaunis punainen raita (joka tosin lähtee nopeasti pois) ja epämiellyttävä kipu pakottaa kypärän poistamiseen parin pelin jälkeen.
Maski on hiostava, ja vaikken hengitysvaikeuksia ole kokenutkaan, ilmanvaihtoa voisi toki parantaa parilla ylimääräisellä, ei kuitenkaan kuulanmentävällä, reiällä.
Mukana tulee iso pala sekä muutaman kymmenen senttiä pitkä liuska huonoliimaista pehmustetta, jota tarvitsee lähinnä nenää suojaamaan. Muisteluni mukaan maskin käyttö aluksi aiheutti kipua nenässä, mutta nykypäivänä en sellaista havaitse.
Naamasuojuksen kiinnitysniitit tuppaavat irtoamaan, mutta maski pysyy yllättävän hyvin kiinni kahdella.
Kuulansirpaleiden silmilletulon pelko on kuitenkin syy jonka takia ostin myöhemmin JT Spectran.
Jaakonpoika
Sansein valmistaman maskin hallitseva materiaali on vihreä muovi. Silmiä suojaa metallista valmistettu, mustaksi maalattu ritilä. Maski pysyy kasvoilla noin sentin levyisen kuminauhan voimalla. Kuminauhan pituus on säädettävissä optimaalisen tiukkuuden aikaansaamiseksi. Maskin mukana toimitetaan myös liimalla kiinnittyvää pehmustetarraa muutaman senttimetrin pituinen pätkä.
Maski peittää pelaajan kasvot edestä verrattain hyvin. Edestä päin ammuttu kuula ei kasvojen alueella voi kohdata paljasta ihoa tätä maskia käytettäessä ja siten maski suojaa erinomaisesti mm. pelättyjä
hammasosumia vastaan. Ainoastaan sivulta tullessaan voi kuula päästä osumaan aivan leukaluun pään tietämille. Silmiä maski suojaa niin hyvin kuin ritilämaski vain voi suojata, eikä airsoft-kuula pääse tämän maskin käyttäjän silmiin osumaan. Maski ei kuitenkaan tarjoa minkäänlaista suojaa pelaajan korville.
Päässä maski pysyy oman kuminauhansa turvin riittävän hyvin. Sen sijaan maskin mukana toimitettavien pehmustetarrojen liiman laadussa on toivomisen varaa, sillä pehmusteet tuppaavat käytössä irtoilemaan. Maskin muovi on kuitenkin melko pehmeää, joten hiukankin karaistuneempi nenänvarsi kannattelee maskia ilman oireita jopa useiden tuntien mittaisten pelien ajan.
Maskin tärkein osa, silmiä suojaava ritilä on kiinnitetty paikoilleen muovisilla niiteillä, jotka niin ikään tuppaavat irtoilemaan käytön myötä. Ritilän kiinnitykset onkin syytä tarkastaa säännöllisesti peliturvallisuuden säilyttämiseksi. Irronnut ritilä on helppo kiinnittää kuitenkin takaisin pienellä pätkällä rautalankaa ja hyvä ajatus voisikin olla korvata maskin alkuperäiset muoviniitit paremmin kulutusta kestävillä kiinnittimillä heti maskin hankinnan yhteydessä.
Ritilämaskia ei saa kovinkaan puuskuttaja huurtumaan. Maski ainoastaan kerää sisäänsä tiivistynyttä hengityshöyryä sekä hikikarpaloita, mutta nämä eivät heikennä näkyvyyttä vaan valuvat maskin alta pois. Sen sijaan ritilämaskin alla mahdollisesti pidettävät silmälasit tuppaavat pelin tiimellyksessä usein huurtumaan. Ritilämaskeja käytettäessä on olemassa kuitenkin eräs riski. Kohtisuoraan ritilään lähietäisyydeltä osuva airsoft-kuula saattaa pirstoutua, jolloin muovisia kuulansirpaleita voi kulkeutua ritilän läpi pelaajan silmille.
Maskin huonoimpiin puoliin kuuluu ritilän taipumus pimentää jonkin verran pelaajan näkyvyyttä. Vaikka maskin näkökenttä on laaja, rajoittaa musta ritilä näkökykyä, tehden esimerkiksi joidenkin
tähtäintyyppien käytöstä aavistuksen konstikasta. Maskin hyvän kasvojen peittävyyden vastapainona on maskin suuri pinta-ala, jonka seurauksena maski voi olla hieman tiellä käytettäessä olkatuellisia
aseita. Asia on kuitenkin korjattavissa ampumatekniikkaa muuttamalla.
Hylje
Huom! Jotkut ovat raportoineet tapahtumista, joissa kuulia on tullut melkein silmille silmäverkko-osan alla olevista rei'istä, kun ne on ammuttu hieman alaviistosta.
Paintball -lasit ovat luultavasti paras vaihtoehto henkilölle, joka ei halua maskia, mutta on kuitenkin vakavissaan harrastamassa jaloa lajiamme. Linssin kestävyys on taattu ja käyttömukavuus on huipussaan. Tähtäimien käyttö onnistuu ja kiinnityshihna ei kiristä.
Kesällä lämpötilan ollessa lähellä ihon vastaavaa, ei huurtumista pitäisi esiintyä, mutta lämpötilaerojen kasvaessa riski kosteuden tiivistymisestä höyryksi, joka muuttuu huuruksi linssissä, kasvaa. Pehmusteidensa ansiosta lasit ovat mukavat kasvoja vasten, tosin hikoilu kosteuttaa ne, tehden loppupäivästä asteen verran epämiellyttävämpää.
Jotkut käyttävät myös laskettelulaseja paintball-lasien halvempana korvikkeena, mutta tällöin täytyy pitää mielessä, että niitä ei ole suunniteltu kestämään yhtä kovia iskuja. Tämän takia täytyykin varmistua, että ne ehdottomasti kestävät useamman osuman paikalla olevista aseista suurimpaan mahdolliseen lähtönopeuteen pystyvällä - lähietäisyydeltä. Aina on kuitenkin varminta ja turvallisinta käyttää erikoisesti airsoftia tai paintballia varten suunniteltuja varusteita.
Jälleen kerran huono puoli lasien käyttämisessä on se, että ne eivät suojaa osumilta suuhun saatikka sitten mihinkään muuhun pään alueen herkästi vahingoittuvista alueista. Mutta jos se ei sinua huoleta, niin nämä lasit tarjoavat sinulle parhaan mahdollisuuden harrastaa airsoftia täyspainoisesti (koska pystyt käyttämään tähtäimiä tukillisissa aseissa) maskittomana.
aBo
Nämä kommentit pätevät yleisesti kaikkiin (yksilinssisiin) paintball-maskeihin. Emme tämän artikkelin puitteissa siksi arvostele suunnattomia määriä erilaisia variaatioita ajatukseltaan samasta maskista.
ESS Land Ops -lasit on suunnattu armeijan maajoukkojen käyttöön ja täten kestävät hyvin myös airsoftin asettamat vaatimukset silmäsuojaukseen. Suojanpaketissa toimitetaan lasit sekä tummennettu extralinssi. Molemmat linssit ovat ns. tavallisia yhden kerroksen 2,4 mm:n polykarbonaattilinssejä. Valmistaja ilmoittaa tuotteidensa toteuttavan ANSI Z87.1 -standardin turvavaatimukset. Tämä käytännössä tarkoittaa lasien kestävän täysin airsoftkäytössä niihin kohdistuvat rasitukset. Lasien runko on valmistettu taipuvasta oliivinvihreästä kumiseoksesta. Ilmanvaihto tapahtuu lasien sivustoja kiertävällä rei’ityksellä jota peittää ohut vaahtomuovikerros. Tämä kerros on lisätty estämään mm. pölyn pääsy lasien sisäpuolelle. Rungon kasvoja vasten tulevat osat on pehmustettu mukavalla ohuehkolla, mutta leveällä vaahtomuovikerroksella. Lasit kiinnittyvät päähän 40 mm levyisellä kuminauhalla.
JT Spectran pitkäaikaisena käyttäjänä ensimmäinen havainto laseista on niiden koko. ESS on saanut tehtyä laseistaan suhteellisen pienet, vaikka Spectraan verrattuna. Tästä huolimatta näkökenttä pysyy liki yhtä hyvänä. Ainoastaan aivan ääreisnäkö sivuille katsottaessa kärsii hieman. Pieni koko taasen mahdollistaa liki ongelmattoman tähtäämisen tukillisilla aseilla. Kiinnitysnauha kerää hieman kritiikkiä parista pikkuseikasta.
Ensinäkin kiinnitysnauha on muuten erittäin hyvin säädettävä, mutta aivan pienimpiin päihin lasit saattavat jäädä hieman löysiksi. Täysikasvuisilla pelaajilla ei tätä ongelmaa varmasti esiinny, mutta todella nuorilla tämä saattaisi muodostua ongelmaksi. Lisäksi vaikka nauha on leveä, sen sisäpintaan olisi voinut lisätä vielä silikoniraidat paikallaanpysyvyyden maksimoimiseksi. Plussia nauha saa maksimipituussäädöstään, jonka ansiosta lasien käyttö onnistuu yleisimpien sotilaskypärien kanssa.
Lasien linssin vaihto saa reippaasti plussia helppoudestaan. Linssi lähtee irti ilman sen kummempaa väkivaltaa ja sen takaisin paikalleen napsauttaminen on yhtä helppoa, täten huolto ja putsaus helpottuu huomattavasti. Lasit ovat myös hyvin kevyet. Yksittäisestä linssistä johtuen lasien huurtuminen on todennäköistä jos olosuhteet ovat huurtumiselle suotuisat.
Koska lasit luottavat virtaavaan ilmaan huurtumisenestossaan korostuu tämä ongelma varsinkin paikallaan ollessa. Tuuletusta voi lisätä ottamalla lasien ilmanvaihtoreikien päällä olevat pehmusteet irti, mutta silloin pölynsuojaus kärsii. Laseihin saa ostettua myös erikseen tuplalinssit jotka tietenkin poistavat ongelman lähes täydellisesti. Lasit ovat lisäksi yllättävän halvat (viidenneksen halvemmat kuin Bolle x500:t, lähde WGC).
Gravewind
ESS Turbo-CAM -suojalasien hankinta tuli esille tiimimme sisällä noin vuosi sitten, kun silmälasien huurtuvuus kehitti antipatian normaaleihin suojalaseihin. Suojalasit ovat harrastuksemme tärkein varuste, joten päätimme olla säästelemättä kustannuksissa ja hankkia parasta, mitä markkinoilta saa.
ESS Turbo-CAM:t ovat tietääkseni ainoat suojalasit, joita myydään valmiiksi integroidun tuuletusjärjestelmän kanssa. Tuuletusjärjestelmä toimii siten, että lasien yläreunassa on tuuletin, joka vetää lämmintä ilmaa ulos laseista, joka korvataan silmien alapuolella olevien kanavien läpi virtaavalla ilmalla. Näin saadaan aikaan ilmavirta suoraan silmien editse. Tuulettimen toimintaa säädellään kiristyshihnan levyisestä yksiköstä joka on lasien oikealla puolella. Tuulettimen voi säätää toimimaan normaalissa tilassa joka on käytännössä äänetön, tai High-tilassa jolloin tuuletin pyörii paljon nopeammin kuin normaalitilassa, tämän huomaa reilusti kovemmasta huminasta sekä ilman liikkumisesta lasien sisällä. Normaalitilassa lasit pysyvät kirkkaina olosuhteista riippuen koko ajan, mutta High-tila tulee tarpeeseen mm. jos pysähtyy pitkän sykkimisen jälkeen, jolloin 10 sekunnin kovempi suhina tarjoaa jälleen kirkkaat suoja- sekä silmälasit. Myös kosteissa/kuumissa/kylmissä olosuhteissa High-tilasta on paljon hyötyä. Yksiköstä löytyy myös kaksivaiheinen lukko, jolla voidaan estää kytkimen liikkuminen pois OFF-tilasta kun lasit eivät ole käytössä.
Tear-Off:t ovat kalvoja, jotka asetetaan lasien linssin päälle liu'uttamalla ne linssin ja kehyksen väliin. Kiinteiden roskien tai pisaroiden kerääntyessä linssin ulkopintaan, Tear-Off voidaan repäistä pois helposti, jolloin linssi on taas kirkas.
ESS Turbo-CAM:ien profiili on korkeampi kuin mm. Bollé X500T:n jolloin ne eivät ole 'yhtä puuta' esimerkiksi ProTecin kypärien kanssa, kuten Bollét ovat. Myös kehyksen muoto on omanlaisensa. Aikoinaan X500T:n kanssa minulla ei ollut ongelmia silmälasien kanssa, mutta Turbo-CAM:t ovat niin paljon kapeammat, että varsinkin nykyiset leveäkehyksiset silmälasini ottavat ajoittain suojalasien linssiin kiinni. Siitä ei kuitenkaan ole tullut niin suurta ongelmaa, etteikö laseja voisi käyttää. Ongelmat riippuvat tietysti käyttäjän pään muodosta ja olisi suositeltavaa, että näin arvokkaiden suojien kanssa laseja pääsisi kokeilemaan ennen ostopäätöstä, jos kehyksen muoto arveluttaa. Tähtäysongelmia kehys ei aiheuta ainakaan M16/M4-sarjan kanssa.
Ainoa varsinainen puute on mielestäni kitkageelin puuttuminen, jota löytyy mm. JT Spectra-maskin kiristyshihnasta. Siitä ei olisi mitään haittaa
varsinkaan kypärän kanssa pelatessa. Positiivista kiristyshihnassa on kuitenkin klipsi, jolla lasit saadaan helposti vaikkapa PASGT-replikan päälle, jonka pyöreä muoto saattaa haitata lasien asettamista kypärän ympäri.
Kaiken kaikkiaan Turbo-CAM:t ovat loistavat silmäsuojaimet jotka eivät kyykähdä huonoissa olosuhteissa, eikä kestävyyttä tarvitse edes epäillä. Hinnan vuoksi lasit eivät jokaisen pelaajan budjettiin mahdu, mutta jos haluaa parasta, Turbo-CAM:t ovat erittäin varteenotettava vaihtoehto.
CamoN
Bollé X500-lasit muistuttavat ulkoisesti yksinkertaisia laskettelulaseja, mutta ovat itseasiassa suunniteltu erikoisjoukkojen käyttöön ja ovat yksinkertaisuudessaan erittäin hyvännäköiset.
Suurikokoinen, paksu linssi on valmistettu Lexan-nimisestä polykarbonaattimuovista, jonka sanotaan olevan kovin optinen aine, mitä ihminen osaa valmistaa. Linssien sanotaankin kestävän suora osuma pienoiskivääristä (emme suosittele kokeilemaan siitä huolimatta).
Lasien mukana tuleva kankainen pussi on kätevä, sillä linssi on herkkä naarmuuntumiselle ja säilyttämällä sitä omassa pussissaan se ei ainakaan kuljetuksen aikana naarmuunnu. Linssi on helppo puhdistaa mikroliinalla ja vedellä, tosin sisälinssin pinnan kanssa pitää olla hellävarainen, sillä liian kova käsittely saattaa aiheuttaa vaurioita, joka johtaa linssin huurtumiseen.
X500:ssä on korkea profiili ja ne ovat hyvin leveät, mikä on hyödyksi esimerkiksi silmälaseja käyttäville pelaajille. Itse en saanut silmälasejani mahtumaan esimerkiksi x800-mallin tai ESS:n laseihin sopivasti. Linssien reuna on miellyttävää vaahtomuovia, joka ei yleensä jätä hassuja jälkiä kasvoihin, ja lasien hihna on sopivan tukeva ja leveä ollakseen miellyttävän tuntuinen.
X500:n korkean profiilin takia se ei ole paras vaihtoehto kypäriä käyttäville pelaajille, esimerkiksi PASGT-mallisen kypärän kanssa itselläni oli ongelmia saada lasit istumaan silmilleni mukavasti.
Toinen ongelma on hampaiden suojaaminen; airsoft-aseet voivat tehdä vakavaakin vahinkoa suojaamattomille hampaille, joten niiden suojaamistakin on ajateltava. Jos haluaa pelata pelkillä laseilla, hampaat voi suojata esimerkiksi urheiluliikkeistä saatavilla hammassuojilla tai kypärähuppuun (=kommandopipoon) ommeltavalla suusuojalla.
Lasien hinta on varsin korkea, mutta jos haluaa näyttää tyylikkäältä ja osaa suojata hampaansa hyvin, eikä halua käyttää hieman kömpelöitä paintball-maskeja, on Bollén X500:t erittäin hyvä hankinta. Laadusta kannattaa maksaa, "uusia silmiä ei saa Venäjältäkään."
Peldie
Bollé X800 lasit on suunniteltu poliisin ja armeijan erikoisjoukkojen käyttöön, joten ne sopivat sopivat SWAT-asuisen (ja miksei muutenkin varustautuneen) softaajan asustukseen kun nyrkki silmään. Ne toimitetaan käytännöllisessä, kankaisessa suojapussissa ilman sen kummempia manuaaleja tai tarroja.
Lasien linssi on valmistettu 2mm paksuisesta polykarbonaatista, joka kestää varmasti raskaastikin viritettyjen aseiden laukaukset ja on lasinkirkas. Polykarbonaatista ei saa öljyjä, kuten aseöljyä, irti mitenkään ja se naarmuuntuu melko helposti, kuten lähes kaikki muutkin muovit, joten laseja kannattaa säilyttää vaan niiden omassa pussissaan. Linssin saa pienellä vaivalla irti lasien rungosta, (mutta vahingossa tai kuulan osumasta se ei rungosta irtoa) jolloin sen puhdistaminen ja muu huolenpito on helppoa. Huurtumattomuuden salaisuus ei ole kaksikerroksinen linssi, vaan rako linssin ja rungon välissä. Tästä raosta ei kuula kuitenkaan pääse pujahtamaan lasien sisäpuolelle ja mahdollisesti käyttäjän silmiin. Kun linssin käsittelee vielä huurteenestoaineella ei sitä saa sitten mitenkään huurtumaan.
X800:ssa on kumiset reunat, jotka ovat mukavat kasvoilla, mutta pidemmässä käytössä painavat kasvoihin punaiset viirut. Kiinnityshihna on leveä ja sen saa säädettyä päähän kuin päähän mukavasti sopivaksi. Näiden ansiosta lasit pysyvät napakasti päässä kovemmassakin menossa.
Näiden, kuiten kaikkien muidenkin, lasien kanssa tähtääminen tukillisissa aseissa on ongelmatonta, mutta ne eivät anna suojaa kasvoille tai hampaille.
Viimeiseksi herää lukijalle varmasti kysymys: "Onko järkevää ostaa pelkät lasit JT Spectran hinnalla?". Vastaus on ei. Jollei juuri välttämättä halua Bollé:n tactical goggleja niin ei ole 70 euron arvoista ostaa pelkkiä laseja.
Jos kuitenkin haluaa pelata pelkät lasit päässä, lienevät Bollé:n tactical goggle -mallit parhaita mahdollisia.
Mikko S

Wiley X on amerikkalainen aurinko- ja ballistisia suojalaseja valmistava yritys. Firma on erikoistunut suojalasien puolella hyvin matalaprofiilisiin ja aurinkolasityyppisiin suojaimiin. Mm. jenkkien Ranger-joukot käyttivät Irakin sodassa yrityksen laseja. Testiin hankittiin XL-1 mallin ballistiset suojaimet. Nämä lasit edustavat firman ns. "Modular Goggles Series" -sarjan kevyintä päätä ja täten näyttävät erehdyttävästi tavallisilta aurinkolaseilta. Pakkauksessa toimitetaan lasien runko, kahdet eri linssit (eri värivaihtoehtoja, perussetissä kirkas ja "smoke green"), varmistushihna, sekä suojapussi. Lasit istuvat hyvin päähän eikä kuulalle jää mihinkään rakoa josta se voisi livahtaa lasien sisään. Sangat ovat reunustettu linssien ympäriltä kumityynyillä jotka pehmustavat lasit tiiviisti ihoa vasten. Työn jälki on hyvää ja nättiä. Lasien päässäpysyvyyden voi varmistaa kiinnittämällä joustavan kiinnityshihnan jonka kiinnitys että irroitus on nopeaa ja mutkatonta. Linssien vaihto on myös varsin helppoa ja sen tekee hetken harjoittelun jälkeen vajaassa minuutissa.
Lasien luvataan toteuttavan (ja ylittävän) ANSI Z87.1-2003 standardin, joka käytännössä tarkoittaa sitä että lasit soveltuvat airsoftkäyttöön. Testasimme suojainten kestävyyden 3,6 joulen tehoisella aseella ja linssit kestivät, jälki toki jäi. Testissä tosin kävi ilmi yksi mahdollinen turvallisuusongelma. Ko. osuman ansiosta linssi nimittäin hyppäsi irti kehyksistään.
Lasit ovat päässä todella mukavat ja kevyet. Ne myös tulevat hyvin lähelle silmiä, joten vähäinen lika/naarmut eivät hirvittävästi näköä haittaa. On jo sanomattakin selvää, että tähtäysongelmia koon takia ei näillä laseilla ole. Sitten siihen suurimpaan ongelmaan, eli huurtumiseen. Lasien ollessa ns. yksilinssiset nojaa huurteenesto kokonaisuudessaan linssien pintakäsittelyyn (anti-fog coating) ja ilmanvaihtoon, ja koska lasit istuvat niin lähellä naamaa ei mainittavaa ilmanvaihtoa tapahdu. Ja hurteenestopintakäsittelythän eivät ole koskaan toimineet järin hyvin. Näin on myös, ikävä kyllä, Wiley X:n laseissa. Eli olosuhteiden ollessa otolliset linssit joko huurustuvat tai sitten niihin syntyy ohut vesikalvo joka vääristää näkymää. Itse huurustumista tapahtuu suhteellisen harvoin, mutta ns. vesihöyryn filmilauhtumista (vesihöyry tiivistyy linssin sisäpinnalle ohueksi vesifilmiksi) tapahtuu helpohkosti. Tätä ilmiötä voi estää pitämällä lasit kokoajan päässä jolloin efekti ei ole läheskään niin paha (lauhtuminen tapahtuu helpoiten kun ilman ja linssin pinnan lämpötilaero on mahdollisimman suuri). Myös suojainten käsittely huurteenestoaineella auttaa huomattavasti asiaa. Lasien ilmanvaihtoa on myös mahdollista parantaa leikkaamalla osa pehmustavista kumityynyistä pois jolloin linssien sisäilma pääsee kiertämään paremmin. Kannattaa myös muistaa että huurtumisen voimakkuus on hyvin paljon myös yksilöstä ja olosuhteista riippuvaa.
Yhteenvetona Wiley X XL-1 lasit ovat äärettömän tyylikkäät ballistiset suojalasit joita ei kuitenkaan voi suositella ainoiksi suojaimiksi mahdollisten huurtumisongelmiensa takia. Suositeltava ensisijaisesti skenaariopelaajille, larppaajille ja offarikäyttöön. Eikä kannata unohtaa sitä tosiasiaa, että näitä voi käyttää muuallakin kuin softatessa.
Koska lasit suojaavat pelkät silmät on hammassuojauksesta huolehdittava jollain toisella metodilla.
Gravewind
JT Spectraa löytyy myös mustana.
JT Spectra on tehty splättikseen amerikkalaisten toimesta, ja jos sen läpi pääsisi jostain kuulia silmille, JT olisi jo nurin oikeusjuttuineen. Eli tämä maski suojaa taatusti.
Spectran saa päähän nopeasti ja se pysyy taatusti paikallaan. Näkökenttä on todella laaja, ja linssin huurtumista ei tarvitse pelätä. Jos sen hönkii väkisin huuruun, se selkiää itsestään hetkessä. Ongelmia voi tulla jos kaksoislinssin väliin pääsee kosteutta, koska silloin huurtumista ei voi estää. Maskista saa irrotettua lipan, kasvojen alaosaa suojaavan osan sekä korvalevyt. Tällöin on suositeltavaa käyttää muita hammassuojia.
Spectra on yksi parhaita vaihtoehtoja softaussuojaksi, kun ottaa huomioon suojauksen tason ja käyttömukavuuden suhteessa n. 80€ hintaan.
Maskien perusvitsaus löytyy Spectrastakin: Tähtääminen perällä varustetulla pyssyllä on hankalaa tai mahdotonta ja vaatii joka tapauksessa pään vääntämistä luonnottomaan asentoon. Airsoft-etäisyyksillä voi tähdätä piippulinjaa pitkin vaistolla tai sitten sijoittaa optiseen tähtäimeen jalkoineen ja renkaineen, jolloin tähtäinlinja nousee sopivalle tasolle.
Sale
JT:n malliston lippulaiva eroaa muista Spectroista läpikuultavalla neonvärillään ja pehmeällä leukasuojalla (joka helpottaa tähtäimien käyttöä), maskissa on myös vakiona peililinssi, jonka väri riippuu muun maskin väristä. IZE on helppo laittaa päähän ja pysyy myös paikoillaan tukevasti. Huonona puolena mainittakoon takaraivolle asettuvien vaahtomuovipalojen irtoaminen heti kättelyssä. Ongelmasta pääsee liimaamalla ne takaisin paikoilleen. Maskien ikiaikainen vitsaus on tähtäämisen hankaluus tukillisilla aseilla. Itse ratkaisin tämän ongelman ostamalla weaver-kiskon ja punapistetähtäimen jolloin tähtäyslinja nousee tarpeeksi ylös.
IZE:n mukana tulee kirkas varalinssi (huurtumaton), jos ei vakiona kiinni oleva peililinssi jostain syystä miellytä. Lisäksi pakettiin kuuluu manuaalit ja suojapussi koko komeudelle. Joku hintatietoinen voikin laskea, että IZE tulee pidemmän päälle halvemmaksi kuin "tavallinen" huurtumaton Spectra, mutta sitten täytyy miettiä, että miellyttävätkö räikeämmät värit.
Spectra-sarja on paras vaihtoehto kun ottaa huomioon suojauksen, käyttömukavuuden, tyylin ja näkyvyyden tason. Spectra-mallien hinnat vaihtelevat normaalilinssisen mallin (Rental) 55€:sta IZE -mallien yli sataan euroon.
hillbilly
Huom! Kuulat menevät pehmeän leukaosan läpi melko helposti. Kannattaa harkita jotain vahvistusta sisäpuolelle (esim. tiheäsilmäistä verkkoa).
Brass Eaglen valmistaman PRO -maskin pohjana on Xtreme vision 280 -malli, joka tosin eroaa tästä mallista vain lipan puutteella. Lipasta on ainakin ulkonäköön tulevan parannuksen lisäksi se hyöty, että se estää aurinkoa häikäisemästä näkökenttää paljoa rajoittamatta. Itse olen kokenut lipan hyödylliseksi lisävarusteeksi ja ihmettelenkin, jos joku ei tämän hintaiseen maskiin ole valmis sijoittamaan vajaan 10€ lisää saadakseen lipan mukaan.
Maskin näkökenttä on todella laaja, sivuille ja ylös näkee niin pitkälle kuin omien silmien ominaisuudet antavat myöten ja alaspäin näkökenttä rajoittuu vain erittäin vähän. Linssi ei kuperuudesta huolimatta vääristä optisesti, jos ei ota huomioon erittäin pientä aluetta nenän edessä, jossa linssin leikkaus vääristää hieman. Tämä ei tosiaankaan ole ongelma, sillä se ei ole normaalissa näkökentässä vaan esiintyy ainostaan katsottaessa omaa nenänvartta pitkin erittäin lähelle. Kirkkaan ja ison linssin ansiosta tällä maskilla erottaa viholliset pitkänkin matkan päästä, toisin kuin esim. ritilämaskeilla.
Iso linssi ei kuitenkaan ole pelkästään positiivinen asia, sillä se estää sähköaseiden kanssa pelatessa tähtäimien käytön (myös FA-MAS:issa), joten tämä maski on parhaimmillaan käytettynä pistoolien ja kompaktien sähköaseiden kanssa. Tähtäys hoituu pienen harjoittelun jälkeen piippulinjaa pitkin tähtäämällä. Linssin kookkaus myös kasvattaa väkisinkin maskin kokoa, leveyttä pään sivuille tulee n. 5 cm lisää, joten joskus tämä maski saattaa paljastaa maaston keskellä liikkuvan taistelijan kiiltävän linssin ja maskin suuren koon takia.
Oma motiivini hankkia tämä maski oli ainutlaatuinen tarjous saada se alle yhdellä kolmasosalla sen kauppahinnasta. Tyytyväinen hankintaani olen ollut, mutta jos en olisi saanut tätä maskia niin halvalla kuin sain, niin olisin varmasti ostanut JT:n maskin, koska se on halvempi, käytännöllisempi ja paremman näköinen. Huono ostos ei tämä maski tietenkään ole, jos ei halua tinkiä näkökentästään ja maskin erikoinen ulkonäkö ei arveluta.
aBo
Kuvan naamarissa ei ole varsinaista suodatinosaa kiinni.
Kaasunaamari airsoft -käytössä ei ole niin huono ajatus, kuin miltä se aluksi kuulostaa. Linssit kestävät taatusti ja muutenkin "nassesta" huomaa sen olevan laatukamaa. Pienen harjoittelun jälkeen nassen saa päähän parissa sekunnissa ja se istuu päähän hyvin. Silmälaseja käyttävät eivät voi lasejaan naamarin sisällä pitää, vaan heidän pitää hankkia erilliset nassen sisälle tulevat pienet linssit. Nassen tyly ulkonäkö pelottaa paskat housuun herkemmiltä vastustajilta ja antaa sinulle statusasemaa lähes puolen miljoonan rahan Mersua vastaavan määrän. Tämän kaasunaamarin kanssa voit tehdä lähtemättömän vaikutuksen vastustajiisi syöksymällä savuverhon läpi sarjatuliaseet laulaen ja samalla hankkia legendan maineen heittämällä heti perään ukemin ja lahtaamalla iskulauseita huutaen äimistyneet vihollisesi. Tietenkin kannattaa pitää mielessä, että varusteethan eivät softaajaa tee...
Pelikäytössä nassessa on ilmennyt ongelmia lähinnä hieman heikossa näkökentässä ja hiostavuudessa. Hengitys kulkee paremmin, kun poistaa molemmat filtterille tarkoitettujen aukkojen suojakannet. Näkökenttä on laajempi kuin kemianluokkalaseilla ja huurtumattomuus on erittäin iso plussa. Linssit tosin hieman vääristävät keskeltä sauman läheltä, mutta kyseessä ei ole iso alue ja se ei haittaa pidemmälle katsottaessa. Jos sinulla on ylimääräistä rahaa ja haluat hankkia realistista ja hienoa rekvisiittaa, niin laadukas kaasunaamari ei ole huono ostos, varsinkin jos peleissä käytetään savukranaatteja. Pelikäytössäkään nasse ei ole mikään huono vaihtoehto, vaikka jääkin jälkeen ainakin paintball -maskien isommalle näkökentälle ja paremmalle ilmanvaihdolle. Itsevarmuutta saa tietenkin asteen verran lisää kun näkee ihailevat/pelokkaat ilmeet kanssapelaajien kasvoilla (tätä vaikutelmaa tietenkin hieman himmentää se tosiasia, että puhe nassen läpi kuulostaa aivan Kennyn jutustelulta).
aBo